Nem lesz abból kovács, kinek... - Kabalafigurák, jelképek 1

avagy gyakorlás nélkül semmit sem lehet elsajátítani

Sikerkovácsok folyt.

Ma már természetesnek veszük az olimpiai jelképeket. Elképzelhetetlen a verseny az 5 karikás zászlók és a kabalafigurák nélkül. Mindig kiváncsian várom milyen új figurával rukkolnak elő a szervezők, mennyire lesz aranyos, szerethető az új szimbólum. Nekem is sikerült már pár kabalafigurát begyűjtenem. Jó érzés évek múlva rájuk nézni és visszaemlékezni az eseményekre. A kabalafugurák a legkülönbözőbb ajándéktárgyakon mosolyognak ránk. Bögréken, tollakon, ceruzákon, fénykép albumokon, egéralátéteken, noteszeken, sapkákon, párnákon és egyéb tárgyakon csábítanak vásárlásra.

Az 5 színes karika, mint a játékok szimbóluma szintén Baron de Coubertin nevéhez fűződik. Először egy  levél fejlécében szerepeltette az általa festett karikákat 1913-ban. Egyévvel a stockholmi olimpia után, amin már mind az 5 földrész versenyzői résztvettek. A karikák az olimpiai eszme által egyesített kontinenseket jelképezik.

Olimpiai zászló

A zászló fehér alapszíne és a színes karikák egymásbefonódása az egységet szimbolizálja.
A karikák színének jelentése:

kék = Európa
fekete = Afrika
sárga = Ázsia
zöld = Ausztrália
piror Amerika

A sportszerető közönség 1920-ban, a VII. Nyári olimpián, Antwerpenben találkozhatott a színes karikákkal.

A kabalafigurák még ennél is rövidebb múltra tekintenek vissza. Olimpiát népszerűsítő állat először 1932-ben Los Angelesben tűnt fel. Somky névre hallgató élő kiskutya volt és még csak fotóival hódított.

A manapság oly népszerű figurák csak a hatvanas években jelentek meg. Céljuk, hogy az ország kulturális örökségén keresztül népszerűsítsék a játékokat. Elsőként 1968-ban Mexikóban egy mexikói vörös jaguárnak örülhettek a rajongók. Ez még nem jutott el sok emberhez, így nem lett igazán ismert.


Az első igazi olimpiai kabalasztár a moszkvai Misa volt 1980-ban. Annyira népszerű volt, hogy amikor egy év múlva Moszkvában jártam, már nem lehetett kapni.


Misát a Nemzeti Múzeumban rendezett időszaki kiállításon sikerült lekapnom



Szöulban, 1988-ban Hodori hódított. Ő nem egy eredeti hivatalos darab, de azért jól nézni ki a kókuszpálmán csücsülve.


Hodori, a tigris Szöulból



Barcelonában 1992-ben Cobival, a kutyussal együtt szurkolhattunk. Ez egy eredeti példány, a Tesóm kapta ajándékba.

Cobi Barcelonából



Első napi bélyeg a Barcelonai Olimpia tiszteletére


Atlantában, 1996-ban Izzy, a madár tűnt fel.


Izzy Atlantában


Erről az olimpiáról csak egy azóta már megfakult sapkám van.


Eredileg fekete volt



Sydney-ben 2000-ben  már nem csak egy, hanem egyesen 3 kedvenc is volt. Olly a kookaburra, Syd a kacsacsőrű emlős és Mille, a hangyász népszerűsítette az olimpiai játékokat.

Sydney kedvencei

Sydneyben lett volna lehetőségem személyesen is megvásárolni a kis figurákat, de valahogy nem tetszettek igazán plüss formában. Ezért inkább egy fotóalbumot vettem, amiben a belépőjegyeket, a versenyeken készített fényképeket gyűjtöm.


Sydney fotó emlékeim örzője


Sikerkovácsok folytatás itt.