Gyermek szokott ölre, ember szokott kardra - Férfi virágkötők

avagy a férfi ember karddal, nem pedig dulakodással szokott ellenfelével megmérkőzni

Vannak férfiak, akik a kard helyett békésebb eszközt, például kardvirágot és csodálatosabbnál csodálatosabb virágokat, növényeket választanak a megmértettetésre.

Azt már megszoktuk, hogy a művészeti ágakban, kreatívitást igénylő versenyeken sorra a férfiak jeleskednek. A díjnyertes, híres szakácsok, cukrászok közt is csak elvétve találunk hölgyeket. A virágkötészet egy újabb szakma, ahol jó részt férfiak nyerik a hazai és nemzetközi versenyeket. Igen, jól olvasod, virágkötészet. Ugyan én sem tsűrűn találkoztam még férfi eladóval egyetlen virágboltban sem. Talán épp azért, mert ők versenyekre, bemutatókra járnak, rendezvények, konferenciák dekorációját készítik el.


Gondolnád, hogy ezeket a virágokat férfi kéz rendezte gyönyörű kompozícióvá?
Mi lehet a férfiak sikerének titka?

A férfi és női agy eltérő működésében kell keresnünk a választ. Köztudott tény, hogy a nők egyszerre többféle dologra is képesek figyelni. Amerikai tudósok megállapították, hogy a nők képesek agyuknak több centrumát is használni egyszerre, ha több dolog megoldását kívánja tőlük az élet. Kiválóan tudnak egyszerre ugyanolyan intenzitással koncentrálni több dologra. Egy nőnek nem okoz gondot, ha a gyerek uzsonnájának csomagolása közben megcsörren a telefon. Percekig képes csevegni a barátnővel, miközben elkészülnek a gyerkőcnek a finom falatok, és ha kell besegít közben a férjnek a nyakkendő kötésben. Sőt még arra is van energiája, hogy közben a rászóljon a gyerekre, ha az rosszul gombolta be az ingét.

Pont ez a megosztott figyelem okozhatja azt, hogy a nők a művészetek terén nem tudnak olyan sikereket elérni, mint férfi társaik. Az egyidejűleg végzett több tevékenység nem teszi lehetővé, hogy valamiben nagyon és hosszasan elmélyedjenek, Egy férfi, ha virágkötésre adja a fejét, akkor csak arra az egy dologra koncentrál. Nem töri közben azon a fejét, hogy vajon feladtam-e a gázszámla csekkjét, mit fogok főzni holnap, megírta-e a gyerek a házi feladatot, stb.


Az idei évben a 21 virágkötő tett mesterviszgát, szép számmal voltak köztük férfiak. Köztük napjaink egyik legismertebb magyar virágkötője Mezőffy Tamás Euróba bajnok. Az ő mester munkáiról készült képeket ajánlom figyelmedbe.

A mestermunkáikat bárki megtekinthette aki kilátogatott az évente megrendezésre kerülő  Hortus Hungaricus kiállításra.

Mezőffy Tamás alkotásai



Mi mindenre jó a toboz pikkely



Pattogatott kukoricáról sem a koszorú jut eszembe először




Ezt a fejdíszt azért megnézném egy menyasszony fején
Sok szép alkotást kívánok a hölgyeknek és az uraknak egyaránt!