Sírásnak is van ideje - Halottak napja

avagy nem helyes az, ha valaki átadja magát a bánatának, gyászának és nem keres vigasztalást


November első két napja a halotti kultusz jegyében telik. A Mindenszenteket 835 óta november elsején, a  Halottak napját 998 óta november másodikán, -  ha az épp vasárnapra esik, akkor  harmadikán - ünnepeljük.



Koszorú fejfával


A Halottak napja a katolikus egyházban a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja. Általános szokás szerint az előtte való nap a hozzátartozók rendbe hozzák a sírokat. Virágokkal, koszorúkkal díszítik a sírhelyeket és az este közeledtével gyertyákkal, mécsesekkel kivilágítják, „hogy az örök világosság fényeskedjék” az elhunytak lelkének.

Az idegenben elhunyt, az ismeretlen földben vagy távol nyugvók emlékének a temetőkeresztnél szokás gyertyát, mécsest gyújtani.  Évszázadokkal ezelőtt egyes helyeken máglyát gyújtottak, miközben szünet nélkül harangoztak. Elterjedt szokás szerint ezen az estén otthon is égett a gyertya, épp annyi szál, ahány halottja volt a családnak.

Moha koszorú


A református egyház számára nem hivatalos ünnep a Halottak napja. A római katolikusokkal és más felekezetűekkel együtt élve azonban a reformátusok is kivételes napnak tekintik. A református egyház úgy tartja, ez a nap jó alkalom arra, hogy az elköltözött szentek (minden hivő szent az Úr Krisztus kegyelme által) halálával és halál utáni életével, illetve a kárhozattal kapcsolatosan megemlékezzenek. Az elköltözött szentekre - szülőkre és gyermekekre, testvérekre és rokonokra vagy bárki másra - emlékeznek az életben lévők.


Liliomok



Kosztolányi Dezső : Halottak (részlet) 

Volt emberek.
Ha nincsenek is, vannak még. Csodák.
Nem téve semmit, nem akarva semmit,
hatnak tovább.
Futók között titokzatos megállók.
A mély sötét vízekbe néma, lassú
hálók.
Képek,
már megmeredtek és örökre
szépek.




Szívkoszorú élővirággal

Itt Európai és itt Európán túli temetkezési szokásokról olvashatsz.