Nem mindenkor az arat, aki vet - Tippek a levendula fűszernövényként való felhasználásához

avagy nem biztos, hogy megérjük munkánk eredményét

A levendula látványa és átható illata sok emberben a régi idők csipkés világát idézi fel. Sokakat a a francia vidékek természetes életstílusára, az elbűvölő, elegáns Provance-ra emlékeztet. Provance-ra, ahol a lilás-kékes színű, aromás szépség nemcsak dísznövény vagy gyógynövény. Fontos gasztronómia kellék is. Húsételek, desszertek elmaradhatatlan ízesítője. 

Levendula fagylalt jobbról


A levendula konyhai használata nem csupán divatos, újkeletű hóbort, nem csak amolyan trendi dolog. Főleg a mediterrán vidékeken évezredek óta használják fűszernövényként. A híres Provance fűszerkeverék fő fűszere a kakukkfű, ami mellé a levendulán túl rozmaring, bazsalikom, babérlevél és borsikafű kerül. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de kerül belőle zöldséges ragukba, salátákba és szószokba. Édességeknek, főleg krémeknek, dzsemeknek, barackos desszerteknek kellemes aromát kölcsönöz.

Arra azért vigyázni kell, hogy csak biztos helyről származó, vegyszermentes növényt használjunk Friss virágok használatakor óvatosan bánjunk vele, mert nagyon erős az aromája és könnyen pacsuli ízűvé válhat az étel!


Több levendulás ételt kóstoltám már, pl. húst és halat, fagylaltot, teát és sajttortát és egyikben sem csalódtam. Saját magam eddig még csak Provance fűszeres halat készítettem, de azért kerestem az interneten pár egyszerűen elkészíthető és ígéretes receptet, amit még az idén kipróbálok. 



Levendulaüdítő

A 10 szál levendula virágját szedjük le a szárról és 5 dkg cukorral és 1 liter vízzel készült cukorsziruppal forrázzuk le. Egy óra állás után szűrjük le és ízlés szerinti mennyiségű frissen csavart citromlével savanyítsuk. Szénszavas és szénsavmentes vízzel is kitűnő. Igazi ínyencek mentalevéllel is megbolondíthatják.  



Levendulás-fehércsokoládés házi fagylalt

Hozzávalók (kb. 7dl fagylalthoz)

4 dl tejszín
2 dl cukrozott, sűrített tej
5 dkg fehér csokoládé
4 teáskanál szárított levendula  vagy 4-5 szál friss virág
2 tojássárgája
csipet só

A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. Levesszük a tűzről és beletesszük a szárított  levendulát. 20 percig letakarva állni hagyjuk. A tojássárgákat kézi habverővel  fehéredésig sűrűre keverjük. Az illatos tejszínes folyadékot leszűrjük és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz. A masszát visszaöntjük a lábasba és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük. Majd hozzákeverjük a feldarabolt fehér csokoládét, hogy felolvadjon. A masszát teljesen lehűtjük. Érdemes előző este elkészíteni. Legjobb fagylaltgépben elkészíteni, mert akkor jó krémes állagú lesz. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. 4-5 alkalommal, kb. óránként kivesszük a hűtőből és mixerben átkeverjük. 


Ezt a fagyit hamarosan ki is próbálom! Ideje a Tihanyban vásárolt levendulám virágait leszűretelni, hogy ősszel legyen másodtermés is. Legutóbb pár hete Tihanyban kóstoltam levendula fagyit, az sem volt kutya, de az biztos, hogy abban nem volt ilyen sok tejszín és fehércsokoládé. Ez még finomabb lehet!