Elmehet a szépek közt - Tulipán gondozása

avagy eléggé szép

A tulipán névhez szinte mindenki fejében a holland szó társul. Nem véletlenül. Hollandia a világ legnagyobb tulipán termelő országa és évente februárban nemzeti tulipán napot is tartanak. A végeláthatatlan tulipán mezők, a nemesítéseknek köszönhetően gyakran megjelenő új fajok elég jó reklám értékkel bírnak. A tulipán nem őshonos Hollandiában, csak a XV. századtól ismerik, ahova a mai Törökország területéről, az Oszmán Birodalomból került.

Holland tulipán mező

A tulipánt már az ókori Perzsiában is tisztelték, a tökéletes szerelmet szimbolizálta. A középkorban a tulipán lett a jelvénye és jelképe az Oszmán-dinasztiának és a birodalom fővárosának, Konstantinápolynak, amit ma Isztambul néven ismerünk.

Tulipán


Ma már száz fölé tehető a nemesített tulipán fajok száma, amiket Hollandiában, Keukenhofban a 32 hektáros virágparkban évente két hónapig szemügyre vehetünk. 

Tulipán

A tulipánok a kék kivételével minden színben előfordulnak. Több színű változataikat gyakran dekoratív rajzolat díszíti. Méretűket tekintve is elég változatosak, 10-40 cm magasságig találkozhatunk velük. A korai 10 cm-es példányok bátran ajánlhatók balkonra is, 

Tulipán

A virágok formája is igen változatos. Vannak kehely, tölcsér és harang alakúak is, egyes fajták illatosak is. Csipkézett szélűek mellett dús virágúak is léteznek. Virágzási idejük a fajtától függ, jellemzően március és május között élvezhetjük szépségüket.


Tulipán


Felálló, lándzsás, csúcsos leveleik színe széles skálán mozog, a halvány zöldtől a mélyzöldig terjednek, de vannak csíkos levelű fajok is.



A tulipán "iskolás" növény, ami annyit tesz, hogy szeptember végén kell elültetni és az elvirágzás után júniusban felszedni. A szeptemberben 10 cm mélyre és 10 cm-es tőtávolságra ültetett növények tavasszal már virágoznak. A kertben akár évekig a földben maradhatnak a hagymák. 3-4 évente azonban célszerű kiszedni őket, mert nagyon mélyre süllyednek. A júniusi kiszedés után száraz, hűvös és sötét helyen pihentessük a szeptemberi újraültetésig. 


Tulipán

A balkonládákba is szeptemberbe ültessük be a hagymákat és ezeket minden évben célszerű kiszedni a cserepekből. Ha hagymás növényt vásároltunk tavasszal a lakásba vagy a teraszra, az elvirágzás után azt is célszerű kivenni a cserépből az őszi elültetésig. Teleltetéséhez fagymentes és sötét helyre van szükség, biztosítani kell, hogy a talaj ne száradjon ki. 
    
Tulipán

A napos és félárnyékos helyet kedveli. Csoportokban mutat leginkább, legalább 4-5 hagyma kerüljön egy csoportba. Nagyon jól mutat más hagymás és egyéb tavaszi növények társaságában. Méltó társa lehet a nárcisz, a jácint, a nefelejcs, a krókusz, a fürtös gyöngyike és a gyöngyvirág. 

Tulipán

Hát ezek után szerintem nem kell bizonygatnom, hogy miért imádom annyira a tulipánt is.


További képeket találsz a Facebook oldalon itt és itt