Elmehet a szépek közt - Muskátli gondozása

avagy eléggé szép

A falusi házak, a városi erkélyek egyik legkedveltebb növényei a kora tavasztól az őszi fagyokig virágzó muskátlik. Színes színvilágukon túl egyszerű gondozásuk is hozzájárul népszerűségükhöz. Az alpesi országokat járva, szinte mindenkinek tátva marad a szája az erkélyekről leomló zuhatagokat látva. Sokan szeretnének hasonlót megvalósítani itthon is, de ez még akkor sem sikerül, ha tiroli muskátlit vásárolnak. Az alpesi országok speciális hegyi klímája jó hatással van a növények fejlődésére. Jó minőségű alapanyagokkal, rendszeres öntözéssel és tápoldatozással azonban nem reménytelen a helyzet, hogy valami hasonlót elérjünk.




A muskátli hazájában, Dél-Afrikában egy kb. 80 cm-re növő félcserje. Kedveli a meleg napos klímát. A déli, dél-nyugati vagy dél-keleti fekvésű balkonok ideálisak a muskátli tartásra

A legkedveltebb és az egyik legrégebben használt fajta az álló muskátli, amit szokás kerti muskátlinak is hívni. A hagyományos piros virágú, zöld levelű fajták mellett már számtalan virágszínnel és levélváltozattal találkozhatunk. Kedveltek a fehér, a rózsaszín, a narancs és a lila virágú és tarkán színezett levelű változatai is. A 30-40 cm magasra növő növény a napos helyet, a közepes mennyiségű vizet  kedveli. Keveset öntözve hűvös helyen át is teleltethető.


Álló muskátli


Az egyik legelterjedtebb balkonnövény a futómuskátli. Borostyánra emlékeztető levelei közül bújnak ki a szimpla vagy telt virágokat hordozó virágszárak. A fehér, a piros, a rózsaszín és a lila árnyalataiban pompáznak, lehetnek egyszínűek vagy tarkák is. Magasságuk 10-20 cm ér el, lefelé csüngő hajtásaik akár 50-150 cm-t is elérhetik. Hűvös, 10-15 fokos helyen átteleltethető.

Futó muskátli

A nemesítéseknek köszönhetően félfutó fajták is megjelentek. Ezek virágzata nem olyan dús, mint álló muskátlié, viszont nagyon gazdag a színviláguk. Az angol muskátli és az illatos muskátli nemesített változatok, a száraz levegőjű szobában is megélnek. Az illatos muskátlik kisebb és kevesebb virágot hoznak, mint a hagyományos változataik. Létezik gyümölcsös, rózsa, citrom, narancs, menta és fűszeres illatú változata is. 

Angol muskátli


A nagyobb áruházak már március közepétől elkezdik árulni a 10 db-os muskátli dugványokat. A gyenge növények a hidegebb éjszakákon megfagyhatnak, ezért célszerűbb inkább április végére, május elejére halasztani a vásárlást. Ha nem tudunk addig várni, akkor dugványokat 8-10 cm-es cserépbe kell elültetni és zárt, de világos helyen tartani a fagyveszély elmúltáig. Meleg napokon aztán fokozatosan elkezdhetjük a kinti hőmérséklethez szoktatni a virágokat. 

A nagyobb gyökeres példányokat is célszerű vásárlás után azonnal átültetni nagyobb cserépbe. A cserép vagy a balkonláda alja minden esetben legyen kilyukasztva, mert a pangó víz hatására a gyökerek kirohadhatnak. A nagy nyári forróságban a sötét műanyag ládák gyorsan átforrósodnak, ami a gyökerek kiégéséhez vezethet. Célszerű inkább agyagedényt választani a muskátlik részére. Legjobb, ha speciális muskátli földkeveréket használunk. A muskátlit nem szabad túl sűrűn ültetni, kb. 20 centi távolságot hagyjunk a tövek között. A futó muskátlit ne függőlegesen ültessük be a cserépbe, hanem megdöntve, így nem fognak letörni a csüngő ágak és sokkal szebb formát kapunk. 





A földjét rendszeresen öntözzük, de ne tartsuk nyirkosan, hetente 1-2 alkalommal tápoldatozzuk. Az elszáradt virágok maradványát szedjük le. Hajtás dugványról szaporítható, amihez érdemes gyökereztető port is használni.

A muskátli nagyon jól társítható egynyári növényekkel, pl. petúniával, körömvirággal, bojtocskával, bársonyvirággal, porcsinrózsával, lobéliával..





Afrikában a muskátli szárát gyógyászati célokra, a fejfájás ellenszereként is felhasználják.